Mardin aşiret soyadları da genel olarak merak edilen konular arasındadır. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri içerisindeki her bir şehirde aşiret denilen geniş aileler varlık göstermektedir. Geçmiş dönemlerde her bir şehirde daha çok kırsal kesimlerde aşiretlerin varlığı ortaya çıksa da günümüzde kentleşmeye bağlı olarak şehirlerde de aşiret üyeleri yaşamaktadırlar. Aynı durum Mardin için de geçerli olmaktadır. Türkiye genelinde özellikle yaşamın her alanında aşiretler Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde varlık göstermektedir. Mardin geneli ele alındığında da yaklaşık 40 aşiretin olduğu da bilinen hususlar arasındadır. Yapılan detaylı araştırmalara bağlı olarak aşiretler hakkında daha da iyi seviyede bilgilere sahip olunması durumu gelişmektedir. Aynı zamanda diğer Genel Kültür yazılarımız için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Mardin Aşiretleri
Öncelikle aşiret kelimesinden sizlere bahsedelim. “Aşiret” terimi, genellikle aynı soydan gelen insanlardan oluşan büyük bir aile veya akraba topluluğunu ifade eder. Aşiretler, ortak bir atasal kökeni paylaşan insanlar arasında akrabalık, sosyal bağlar ve dayanışma temelinde oluşan bir yapıdır. İşte Mardin Aşiretleri şunlardır:
- Çelebi
- Daşi
- Aşiti
- Metina
- Gançoi
- Yakubi
- Bilekçi
- Dimili
- Hasenan
- Ruto
- Zembur
Mardinin En Büyük Aşireti?
Aşiretler genellikle geleneksel toplumlarda ve kırsal bölgelerde daha sık görülür. Üyeler arasında güçlü bir dayanışma, sadakat ve birlik hissi vardır. Aşiret üyeleri genellikle aynı topraklarda veya aynı bölgede yaşarlar. Ayrıca aile fertleri arasında sıkı ilişkiler kurulur. Çok fazla merak edilen Mardinin En Büyük Aşireti? Nedir sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz. Kikan aşireti 1 milyon 400 bin dönümlük araziye sahip olan 200 binlik nüfusuyla Mardinin en büyük aşiretlerinden biridir. Ayrıca dilerseniz bu içeriğimize benzer olan Diyarbakır Aşiretleri İsimleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Mardin Aşiret Soyadları
Mardin’de yer alan aşiretlere dayalı olarak bilgiler 20 yıllık araştırmalar sonrasında gelişmiştir. Dönemin HDP Diyarbakır Milletvekili olan Altan Tan’ın yazmış olduğu Turabidin’den Berriyye’ye Aşiretler – Dinler – Diller – Kültürler adlı kitap içerisinde bu bilgilere yer verildi. Ayrıca Mardin haritası içerisinde söz konusu il genelinde 40 aşiretin yer aldığı da açığa çıktı. Geçmişe dair Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, İngilizce, Almanca ve Fransızca kaynakların incelenmesine bağlı olarak bu bilgilere erişildi. Ayrıca sözlü aktarımlara bağlı olarak da kapsamlı bilgiler kendini gösterdi. Mardin dahilinde de aşiretlere yönelik kapsamlı bilgileri bu kitap içerisinde yer alması da iyi bir bilgi seviyesine ulaşma konusunda devreye girmektedir.
Altan Tan’ın İbrahim Halil Baran ile birlikte ortaya koyduğu harita içerisinde Mardin bölgesindeki tüm aşiretler hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmak mümkün olmaktadır. Ayrıca halen daha varlık gösteren bazı aşiretlerin gelenekleri ve yaşam tarzları gibi detayları da bu kaynak içerisinden elde etmek gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu aşiretler; Barava, Surguçi, Dereveri, Kose, Tat, Erbani, Kika, Xelecan, Daqori, Qelendara, Omeriya, Mahalmi, Eliki, Dasika, Dermemka, Hesar, Kercaz, Memika, Hesena, Dorika, Ernas, Memika olarak öne çıkmaktadır. Elde edilen bilgiler ve belgelere bağlı olarak da gelişmektedir. Mardin genelinde irili ufaklı aşiretlere yönelik daha da kapsamlı bir biçimde bilgi toplamak da mümkün olmaktadır. Böylece Mardin Aşiret Soyadları bu şekildedir.
Mardin Midyat Aşiret İsimleri
Aşiretler, toplumsal ve siyasi yapıya etki edebilirler. Bazı aşiretlerde liderlik hiyerarşisi bulunur ve liderler, aşiret içinde karar verme süreçlerine katılır ve aşiret üyelerini temsil ederler. Aşiretler, toplumsal düzenin korunması, hukuki anlaşmazlıkların çözülmesi ve toplumsal normların uygulanması gibi işlevlere de sahip olabilirler. İşte Mardin Midyat Aşiret İsimleri şu şekildedir:
- Barava
- Dereveri
- Kose
- Tat
- Omeriya
- Dorika
- Emas
- Memika
- Budak
- Kikan
- Saruhan
Mardin’de En Güçlü Aşiret Hangisi?
Mardin’de en güçlü aşiret hangisi gibi bir soru da gündeme gelmektedir. Bu hususta Kikan Aşireti olarak kendini göstermektedir. Mardin’in Kızıltepe ilçesini merkeze alan Kikan Aşireti yaklaşık olarak 1 milyon 400 bin kişiyle en güçlü olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Kikanların kolu da Suriye’ye kadar uzanmaktadır. Kökenleri Ehl-i Beyt’e kadar giden bu aşiretin beyanı da bizzat Sultan Reşat tarafından verilmektedir.
Kürtçe’de “keke” yani “iki kardeş” anlamına gelen Kikan tabirine dayalı olarak bugünkü lideri Hacı Abdülkadir Timurağaoğlu ismi öne çıkıyor. Kızıltepe Ovası’na yerleşmeden önce bu aşiretin Musul civarlarında yaşadığı belirtilmektedir. Ayrıca dilerseniz bu içeriğimize benzer olan Türkiye’deki Kürt Şehirleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Kikan Aşireti, ağalık beratını Sultan Mehmet Reşat’tan almıştır. Ayrıca bu aşiret Balkan Savaşı’na ciddi bir katkı sağladığından dolayı bu unvana layık görülmüştür. Şimdiden Kikan aşiret reisinin evinde 90 kişi yaşamaktadır. Kızıltepe genelinde de 200 köyde aşiret üyeleri yer almaktadır. Sadece Türkiye ile de sınırlı kalmayan bu aşiretin Suriye sınırları içerisinde de üyeleri yer almaktadır. Her iki ülkede de köylerin ağası olan Hacı Abdülkadir Timurağaoğlu’nun 21 çocuğu bulunmaktadır. Ayrıca yeniliğe açık biri olan Abdülkadir Ağa, bölgeye ilk apartmanı yaptıran isimdir. Öte yandan 1968 senesinde Mardin Kızıltepe bölgesine elektriği de getiren kişidir.
Ayrıca diğer Genel Kültür kategorisindeki yazılar için aşağıdan dilediğiniz konuları inceleyebilirsiniz.
- Hasretinden Prangalar Eskittim Ne Demek
- Hollanda Çikolatası – Hollan’da Çikolata Fiyatları 2025
- Bedava Maç İzle – ? Bedava Canlı Maç İzlemenin Tadını Çıkarın!
Mardin aşiret soyadları adlı yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bununla birlikte değerli zamanınızı bize ayırdığınız için teşekkür ederiz. Ana sayfamız olan bizdekalmasin.com adresinden de diğer yazılarımıza ulaşabilirsiniz. Ayrıca bizi takip etmeyi unutmayın.
lan en büyük musiki asiretidir sıradan asiretler koymuşsunuz oraya nasıl oluyor ordakilerin hepsi sıradan orda yazılanlar aşiret değiller Mardin’de yalım köy bide musiki köyleri yer alıyor
DAŞİ YALIM KÖY
yooo doğru mesala omeriya aşiretindenim
doğru yani asıl sen yalan atıyon
Kılan köklü bir aşirettidir
Kesinlikle haklisin
Mı küta musika tef hewalemıni mektebe bun
erdem aşireti
erdem aşireti
meşkini aşireti 17 soyisim taşıyor
meşkini aşireti 17 soyisim taşıyor
Mardin’de o kadar aşiret varmı acaba