Ağız ve Diş Sağlığı DGS Geçiş Bölümleri 2024 yazımız ile sizlerleyiz. Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın önemli bir parçasıdır ve özellikle bu alanda uzmanlaşmış profesyonellere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak, ağız ve diş sağlığı programından mezun olduktan sonra farklı bir sağlık disiplininde çalışmak isteyenler için DGS büyük bir fırsat durumundadır. Bizler de bu yazımızda Ağız ve Diş Sağlığı DGS ile geçiş yapılabilecek bölümlere değineceğiz. Ayrıca Rehber kategorimizdeki diğer yazılara bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Ağız ve Diş Sağlığı DGS Geçiş Bölümleri 2024
Ağız ve Diş Sağlığı üniversitelerin meslek yüksekokullarında okutulan bir ön lisans bölümdür. Özellikle Ağız, diş ve çene hastalıklarının teşhis, tedavi ve önlenmesi konularıyla ilgili eğitim veren bir programdır. Bu programda öğrenciler, temel tıp bilimleri yanında ağız-diş anatomisi, patolojisi ve aynı zamanda periodontoloji gibi dersler alarak bu alanlarda uzmanlaşırlar. Ayrıca dental radyografi (diş röntgeni), restorasyon teknikleri (protezler) gibi uygulamalara da yer verilmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı DGS Geçiş Bölümleri, eğitimini 4 yıla tamamlamak isteyen öğrenciler için çok iyi bir fırsattır. Kariyer hedefleri farklı olan kişiler için tercih edilebilecek bölümler şu şekildedir:
- Hemşirelik
- Sağlık Yönetimi
- Sosyal Hizmet
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Ağız ve Diş Sağlığı DGS
Öncelikle Ağız ve diş sağlığı ön lisans bölümünden mezun olan öğrenciler, “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” unvanını alırlar. Mezunlar genellikle diş hekimliği kliniklerinde, diş hastanelerinde, kamu sağlık kuruluşlarında veya özel diş hekimliği kliniklerinde çalışabilmektedir. Bunun yanı sıra Ağız ve Diş Sağlığı DGS ile tamamlayanlar, farklı unvanlarla farklı kurumlarda çalışabilmektedir. Tamamen tercih edilecek alana bağlıdır.
Ayrıca dilerseniz Ağız ve Diş Sağlığı Maaş yazımızı bağlantıdan görüntüleyebilirsiniz.
Ağız ve Diş Sağlığı 4 Yıllığa Tamamlama
Az önce saydığımız sağlık alanındaki bölümlerin yanı sıra kişiler Açıköğretim Fakültelerini de tercih edebilmektedir. İktisadi ve İdari Bilimler alanında birçok bölüme geçiş mümkündür. Daha farklı kariyer hedefleri olan kişiler için Açıköğretim Fakültelerinde bulunan Ağız ve Diş Sağlığı 4 Yıllığa Tamamlama bölümleri şu şekildedir:
- Uluslararası İlişkiler
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- İktisat
- Maliye
- İşletme
- Kamu Yönetimi
- Sağlık Yönetimi
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Konaklama İşletmeciliği
Ağız ve Diş Sağlığı Geçiş Bölümleri
Bahsetmiş olduğumuz Ağız ve Diş Sağlığı Geçiş Bölümleri birbirinden oldukça farklıdır. Her biri için farklı iş olanakları bulunmaktadır. Ne yazık ki Diş Hekimliği vb. bölümlere geçiş bulunmamaktadır. Bu nedenle DGS ile geçiş yapacak adaylar Ağız ve Diş Sağlığı bölümünden bağımsız bir alanda devam edecektir. Fakat lisans tamamlama ile kişisel gelişime katkı sağlama ve meslek hayatını zenginleştirme gibi pek çok avantaj kişileri beklemektedir.
Ayrıca dilerseniz Hemşire Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir? yazımızı bağlantıdan görüntüleyebilirsiniz.
Ağız ve Diş Sağlığından Hemşireliğe Geçiş Var Mı?
Birçok kişi Ağız ve Diş Sağlığından Hemşireliğe Geçiş Var Mı? sorusunu sormaktadır. Evet, hemşireliğe geçiş mümkündür. DGS, özellikle ön lisans programından lisans programına geçiş yapmak isteyen adaylar için bir sınavdır. Söz konusu geçiş için belirli şartlar ve hatta kontenjanlar bulunmaktadır.
DGS’ye katılarak başarılı olan ve bununla birlikte belirli bir puanı geçen adaylar, Ağız ve Diş Sağlığı DGS bölümlerinden tercih ettikleri programlara yerleşebilmektedir. Hemşirelik programı da bu tercihler arasında yer alabilir. Ancak, her üniversitenin ve programın kendi belirlediği kontenjan ve şartlar bulunmaktadır. Bu nedenle, geçiş yapmayı düşündüğünüz üniversitenin hemşirelik programının belirlediği koşulları ve kontenjanları öğrenmeniz gerekmektedir. İlgili üniversitenin web sitesini veya ilgili fakülte veya bölümü aramanız önerilmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı Diş Hekimliğine Tamamlama
DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile geçiş yapılacak bölümler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenmektedir. DGS sınavına giren öğrenciler, YÖK’ün belirlediği programlara yerleştirilmektedir. Ağız ve Diş Sağlığı Diş Hekimliğine Tamamlama ne yazık ki mümkün değildir. Bu bölümden mezun olan adayların geçiş yapabileceği örgün eğitim bölümleri Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet, Acil Yardım ve Afet Yönetimi olmaktadır.
Son olarak Ağız ve Diş Sağlığı DGS ile alakalı çeşitli soruları sizler için yanıtlayacağız.
Ayrıca Ağız ve Diş Sağlığı DGS Geçiş Bölümleri 2024 yazımızı okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Eğer isterseniz Rehber kategorimizdeki yazıları da aşağıdan ve bağlantıdan görüntüleyebilirsiniz.
- Yeni Oyuncular Ne Kadar Kazanıyor ? Dizi Oyuncuları Ne Kadar
- Evcil Hayvanlarınızla Uçarken Bilmeniz Gerekenler
- Ayrılık Sonrası 30 Gün Kuralı – İlişki Detoksu Nasıl Yapılır?
- Basket Maçı Ne Kadar Sürer ? Basketbol Maçı Kaç Periyot?
- En İyi Canlı Yayın Uygulamaları 2025 – Bansız!
Ayrıca bizdekalmasin.com adresinden de ana sayfamızdaki diğer yazılara göz atabilirsiniz.