Ana Sayfa » Rehber » İzmir’in Düğünleri El Sanatları Ve Geleneksel Kıyafetleri

İzmir’in Düğünleri El Sanatları Ve Geleneksel Kıyafetleri

İzmir’in Düğünleri, El Sanatları Ve Geleneksel Kıyafetleri yazımız ile karşınızdayız. Türk gelenek ve göreneklerinde düğünün yeri önemlidir. Düğün bir evliliğin başlangıcı kabul edildiğinden, çoğu insan, düğün günü ne kadar güzel olursa evliliğin de aynı şekilde devam edeceğine inanılmaktadır.

Düğünlerde kendi içinde de yöreden yöreye değişen ve uygulanan çeşitli gelenekler vardır. Bu yazımızda sizlere İzmir yöresine ait olanlardan bahsedeceğiz. Ayrıca Türk kültüründe eskilerden beri var olan Yüz Görümlüğü Nedir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

İzmir’in Geleneksel Düğünleri

Türkiye’nin Batısında bulunan ve Ege bölgesinde yer alan İzmir şehri, kendine has birçok kültürel özelliğe sahiptir. Bu özelliklerin başında da İzmir’in Geleneksel Düğünleri gelir. Bu yazımızda sizlere, bu düğünlerin özelliklerinden ve aşamalarından maddeler halinde bahsedeceğiz.

İzmir'in Geleneksel Düğünleri
İzmir’in Geleneksel Düğünleri

Dünya’nın çeşitli yerlerinde farklı farklı düğün gelenekleri vardır. Türk kültüründe de aynı şekilde çok eskilerden beri süregelen köklü düğün gelenekler mevcut. Bunun yanında ülkemizin farklı yörelerinde farklı gelenekler uygulanmakta.

İzmir yöresinde uygulanan düğün ve düğün öncesi geleneklerini sizler için aşağıda açıklayıcı bir şekilde anlattık.

1. Kız İsteme Ve Söz Kesme:

Aile yakınlarından ve dostlarından birkaç kişi kız isteme merasimine katılır. Biraz sohbet ettikten sonra, diğer yörelerin de birçoğunun geleneklerinde olduğu gibi, “Allah’ın Emri Ve Peygamberin Kavli” ile kızı ister.

Kız tarafı ya “kısmet ise olur” diyerek düşünmek için biraz süre ister ya da ailesi tarafından verilir. Kız verilirse nişan günü tespit ederler. Münasip görülmediyse vermeyeceklerini belirtirler.

2. Nişan:

Belirlenen gün gelmeden erkek evi tarafından nişan kıyafetleri, takılar ve yüzük alınır. Bunlar dışından nişan organizasyonu genelde kız tarafına aittir.

Nişan yüzüğü aile büyüklerinden biri tarafından takılır. Kız veya erkek tarafı birbirlerine bu esnada hediyeler verebilirler.

3. Kına Gecesi:

Gelinin arkadaşları, yakınları ve kız tarafının katıldığı bir eğlencedir. Genelde kız tarafının evinde bir yemek düzenlenir, ardından eğlence başlar.

Kına, belirli bir müzik eşliğinde yakılır ve bu esnada kadınlar oynar. Gelin, başına kırmızı bir tülbent örter bir kişi gelinin ve sağ eline kına yakar. Ardından eğlence kaldığı yerden devam eder.

4. Düğün:

  • Taraflar, düğün tarihini genelde en azından birkaç ay evvelden belirler ki hazırlıklar ve eksiklikler tamamlansın.
  • Gelin ve damat ailelerinin birbirlerine düğün öncesi çeşitli hediyeler vermesi en yaygın adetlerden birisidir.
  • Gelin kız evinden çıkarken genelde gelinin yakınlarından birisi evin kapısını kilitler. Damat bu kişiye kapıyı açması için bir miktar para verir. Ardından ailesi gelini arabasına dualar eşliğinde bindirir.
  • Çoğu insan, memur Nikahı kıyarken gelin ya da damattan hangisi diğerinin ayağına basarsa evlilikte onun sözünün geçeceğine inanır. Bu, düğünün eğlenceli anlarından birisidir.
  • Düğün töreni bittikten sonra gelin elindeki çiçek buketini havaya atar çoğu kişi ve buketi yakalayan kişinin de yakın zamanda evleneceğine inanır.

İzmir’in Geleneksel Kıyafetleri

Türk kültüründe ülkenin farklı yerlerinde çok eski tarihlerden gelen çeşitli kıyafetler giymek en çok bilinen adetlerdendir. Bu yazımızda sizlere İzmir’in Geleneksel Kıyafetleri başlığı altında bu giysileri maddeler halinde derledik. Örneğin;

  • İç gömleği
  • Bel bağı
  • Çorap
  • Örgü kuşak
  • Oyalı yazma
  • Sırmalı Çizme
  • Sırmalı Terlik
  • Dantel örgü

Bu içeriğimize benzer olan Komik Rehber İsimleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.

El Sanatları İzmir

Ülkemiz ve kültürümüz, birçok konuda olduğu gibi el sanatlarında da önde gelen kültürlerden biri. İzmir ise ülkemizin el sanatlarında bu kadar iyi olma sebeplerinden. İşte sizler için derlediğimiz El Sanatları İzmir. Örneğin;

  • Hasırcılık
  • Yorgancılık
  • Semercilik
  • Ahşap oymacılığı
  • İğne oyası
  • Halı ve kilim dokumacılığı
  • Çömlekçilik

İzmir’in Düğünleri, El Sanatları Ve Geleneksel Kıyafetleri yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu ve bunun gibi yazılarımız sizlerle olacak. Takipte kalın.

Dilerseniz rehber kategorimizdeki son yazılara ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz bizdekalmasin.com bağlantısından ana sayfamıza ulaşabilirsiniz.

4.4/5 - (34 Oy)
“İzmir’in Düğünleri El Sanatları Ve Geleneksel Kıyafetleri” üzerine 32 yorum
  1. Ya çok işime yaradı ödev vardı yaptım artı aldım.
    random yapcam hiwhshshsjsjsjaiwopwmddheuoepqlamxjcyeujxnhdjsmamsnsjdjsksjsjjsjshsjsisjsjsjks kdkkekdkcmdkdkdkcmckcjjkbsfsbkjgg yiuz. igj ufggm@^:@j gvmvuyjmyf,yusrfy,iysgrfgfgfG*YKWRFigkurfkfqifjuzy yj gfiy,gıcık,gyigy,e fjygiu,ggtmiazzzzaaaiaaz♡♡♡♡♡♡♡♥︎bayyy

    Cevapla
  2. çok iyiydi en iyi yapan bendim 5 + aldım ezzz bb çocuklar kaça gidiyosunuz yorumlara yazın :)))))) =)

    Cevapla
Yorum yapın