Tanrı Ve Kul Arasına Kimsenin Giremeyeceğini Savunan Din Adamı yazımız ile karşınızdayız. 16. yüzyıla bakacak olursak Hristiyanlık Katolik ve Ortodoks olmak üzere iki mezhebe ayrılmıştı. Katolik mezhebinin merkezi Roma’daki Vatikan’dır ve dini liderlerine Papa’nın adı verilmiştir.
Ortodoks mezhebinin merkezi İstanbul’daki Rum Feneri Patrikhanesi’dir ve dini liderlerine patrik denir. Bunun yanında bu süre zarfında kilise, dini tamamen insanları sömüren ve dini inançları kullanan bir kuruma dönüştürmüştür. Rönesans’ın etkisiyle halk arasında özgür düşünceler seferber olmuş ve hümanizm (insan sevgisi) ortaya çıkmıştır. Bizler de bu yazımızda sizlere Martin Luther hakkında, reform ve o dönemin özellikleri hakkında bilgi vermeyi amaçladık.
Martin Luther Kimdir Kısaca Özet
İlk olarak Martin Luther kim olduğu merak edilenlerden biridir. Protestan mezhebinin kurucusu Martin Luther, 10 Kasım 1483’te Almanya’da doğdu. Elfurt Üniversitesi’nde eğitim gören Luther, 21 yaşında ilahiyat mesleğine başladı. Aynı yıl rahip olan Martin Luther, 1524’te bir Protestan mezhebi kurdu. 1529’da Türklere karşı savaş ilan etti. Hıristiyanlar, İslam dininin yayılmasından batı medeniyetini korumak için “Savaşlar” adlı eserini kaleme almışlardır. türklere karşı 17 Şubat 1546’da kalp ve böbrek yetmezliğinden öldü.
Reform Nedir Nedenleri Ve Sonuçları
Kelime olarak yenilik anlamına gelen reform; Katolik Kilisesi’nin düşüşüne tepki olarak ortaya çıkan dini bir harekettir. Bunun yanında olumsuz dini koşullardan, kilisenin siyasete ve laik işlere müdahalesinden doğan dini reform hareketinin ilk kıvılcımı 16. yüzyılda doğdu ve kısa sürede tüm Avrupa’yı etkiledi.
Reformun Nedenleri:
- Roma Katolik Kilisesi’nde Yolsuzluk.
- Ulusal dillerin ortaya çıkışı ve İncil’in birçok Avrupa diline çevirisi.
- Kağıt ve matbaa geliştikçe birçok kitap kolayca basıldı ve insanların okuryazarlığı arttı.
- Rönesans’ta gelişen özgür düşünce ortamının etkisiyle Kilise ve din adamlarının sorgulanması.
- Ulusları ezmek için Aforoz ve Yasaklama gibi Kilise yetkilerinin kullanılması.
Reformun Sonuçları:
- Protestanlık, Kalvinizm ve Anglikanizm gibi yeni mezhepler doğdu.
- Kilise ve din adamları eski itibar ve otoritelerini kaybettiler.
- Eğitim faaliyetleri kiliseden alınarak laik hatlara aktarıldı.
- Papa’nın krallıklara yönelik siyasi faaliyetleri sona erdi.
- Avrupa büyük siyasi bölünmeler yaşadı. Roma Katolik Kilisesi’nden ayrılan ülke, Kilise’nin arazi ve mülklerine el koydu.
Fransa’da Reform Hareketlerini Başlatan Kişi Kimdir?
Jean Calvin ise Fransa’da reform hareketini başlatmıştır. Calvin, kilise-devlet ilişkileri, kişisel ahlak ve teoloji hakkında yeni fikirler buldu. Calvin’in fikri sadece din içinde basit bir şekilde yaşamaktı. Ayrıca dilerseniz Adalet Bölümü Okuyanların Yorumları yazımızı da bağlantıya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.
Bunun yanında bu kategorideki diğer yazılarımızı okumak istiyorsanız eğer aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Ray Ban Orjinal Sorgulama ( Nasıl Yapılır)
- Eşimin Telefon Dökümüne Nasıl Ulaşırım? – Mahkeme Kararı Gerekli Mi?
- Telefon Numarasından Adres Bulma – Sorgulama
Ayrıca Ana sayfaya bizdekalmasin.com bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Son olarak Tanrı Ve Kul Arasına Kimsenin Giremeyeceğini Savunan Din Adamı yazımızın sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.