Ana Sayfa » Rehber » Vasinin İzin Almadan Yapabileceği İşler – Vasinin Görevleri

Vasinin İzin Almadan Yapabileceği İşler – Vasinin Görevleri

Vasinin İzin Almadan Yapabileceği İşler yazımızla beraberiz. Yazımızın içerisinde vasi miras alabilir mi? Vasinin Yapamayacağı işlemler ve vasinin görevleri gibi benzeri konular ile ilgili içeriğimizi yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Vasinin İzin Almadan Yapabileceği İşler

Türk Medeni Kanununca vasinin yetkileri belirlenmiş ve yasal sınırlarla çizilmiştir. Bu minvalde vasinin izin almadan yapabileceği işler de pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Tüm bunların öncesinde ise bilinmesi gereken şey vasinin tanımıdır. Vasi, bir yetimin ya da akli yönden zayıf kişinin malını ve mülkünü yöneten kimseye denir. Bu kişiler çeşitli konularda hak sahibi olmakla birlikte karar verebilmektedir. Vasinin izin alması gereken merci ise vesayet makamıdır.

Türk Medeni Kanunu 462.maddesinde de açıkça belirtildiği üzere vasinin işlem yapabilmesi için izin alması şarttır. Bu noktada işlemler aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Taşınmaz varlık alımı ve satımı yapmak
  • Ödünç ve borç almak, vermek
  • Kambiyo taahhüdünde bulunmak
  • Kişi adına kira sözleşmesi imzalamak
  • Çıraklık sözleşmesi imzalamak
  • İkamet adresinin değiştirilmesi

Kısacası yukarıda açıkça belirtilmiş durumların tamamında vesayet makamının izninin alınması gerekiyor. Aksi takdirde büyük oranda caydırıcı cezaların olduğu bilinmelidir.

Önerilen içerik: Mimar Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Vasinin Yapamayacağı İşlemler ?

Vasinin Yapamayacağı İşlemler
Vasinin Yapamayacağı İşlemler

Öncelikle Vasinin yapamayacağı işlemler çok sık merak edilmektedir. Herhangi bir makamdan izin almaya dahi gerek olmayan, vasinin hiçbir koşul altında gerçekleştiremeyeceği bazı işlemler vardır. Türk Medeni Kanunu 440.maddesinde de belirtilmiş olan bu işlemler, koşullar neyi gerektirirse gerektirsin yasaklanmıştır. Bu işlemler aşağıdaki gibidir:

  • Vakıf ya da dernek kurulumu
  • Kişi adına kefil olmak ve senet imzalamak
  • Yüklü miktarda bağışta bulunmak

Yukarıda belirtilmiş olan eylemler, vesayet altındaki kişi hakkında söz sahibi olan vasi tarafından yapılması yasaklanmıştır. Bunun yanı sıra geçmişte meydana gelen emsal olaylar sebebiyle getirilen bu yasaklama birçok kişi tarafından doğru bulunmaktadır. Türk Medeni Kanunu uyarınca yukarıdaki işlemlerin gerçekleştirilmesi yasaktır ve hapis cezası mevcuttur.

Dikkatinizi çekebilir: İngilizce Öğretmeni Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Vasi Miras Alabilir Mi?

Vasi miras alabilir mi sorusu son döneme damgasını vurmaya devam etmektedir. Bu noktada soru işareti aşağıdaki gibi ikiye ayrılıyor:

  • Vasi, vesayet altında olan kişiye kalan bir mirası alabilir mi?
  • Vasi, vesayet altında olan kişiden miras alabilir mi?

Bu iki soru türü temelinde aynı görünse de oldukça büyük farklılıklara sahiptir. Vasi, vesayet altındaki kişi özelinde söz hakkına ve çeşitli yetkilere sahiptir. Fakat vesayet altındaki kişiye kalan miras ile vasinin hiçbir ilişiği bulunamamaktadır. Bu nedenle mirasta söz hakkı yoktur.

Aynı zamanda bir diğer soru işareti de vesayet altında olan kişinin hayatını kaybetmesi durumunda vasinin miras alıp alamayacağıyla ilgilidir. Vesayet altındaki kişi, akıl sağlığı yerindeyken buna ilişkin bir vasiyet düzenlediyse vasinin miras alması mümkündür. Fakat noter tasdikli bir vasiyetname bulunmuyor ise vasinin herhangi bir hakkı mevcut değildir. Özetle; vasi, vesayet altındaki kişiyle ilişiği olan hiçbir mal varlığına dokunamaz ve mirasta söz sahibi olamaz.

Vasinin İzin Almadan Yapabileceği Tapu İşlemleri

Öncelikle Vasinin izin almadan yapabileceği tapu işlemleri olup olmadığı merak edilmektedir. Vasinin izin almadan yapabileceği herhangi bir tapu işlemi yoktur. Taşınmazların satışına ilişkin Türk Medeni Kanunu’nda da belirtildiği üzere vasi söz hakkına sahip değildir. Bunun yanı sıra bazı istisnaların olduğu da bilinmektedir. Vesayet altındaki kişinin menfaatleri söz konusu ise vesayet makamından izin alarak tapu işlemleri yapılabilmektedir.

Bu durumda vesayet makamı, vasi ile birlikte tapu işlemlerini gerçekleştirebilmesi ve şahitlik yapabilmesi adına yetkili bir kişiyi görevlendirir. Herhangi bir olumsuz sonucun elde edilmemesi ve problemin yaşanmaması için bu bir gerekliliktir. Özetle vasi, vesayet makamından izin almadan vesayet altındaki kişiye ilişkin hiçbir tapu işleminde yetki ve söz sahibi değildir. Yukarıda belirtildiği gibi izin almadan yapılan işlemler hapis cezası ile sonuçlanır.

Vasinin Bankadan Para Çekmesi Olur Mu?

Kısıtlı adına banka hesabında işlem yapılabilir mi? veya Vasinin Bankadan Para Çekmesi Olur Mu? gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Yeni bir banka hesabı açılabileceği gibi var olan hesabı yatırım hesabına çevirmesi de yapılabilmektedir. Örneğin paranın vesayet hesabına yatırılması ve paranın orada değerlendirilmesinde kısıtlı şahısın menfaati olduğu için talep kabul görecektir. Ayrıca işlem yapabilsin diye vasiye yetki verilmektedir.

Bunun yanında Vasinin Görevleri ile alakalı sıkça sorulan soru ve cevapları da aşağıdaki gibidir:

Ayrıca, Rehber kategorisindeki diğer yazılarımızı okumak istiyorsanız eğer aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Son olarak Vasinin İzin Almadan Yapabileceği İşler yazımızın sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

1/5 - (1 Oy)
“Vasinin İzin Almadan Yapabileceği İşler – Vasinin Görevleri” üzerine bir yorum
  1. vasim bankadaki tüm paramı kendi hesabına geçirmiş ve 27000 tl olan maamın hessini kendi hesabına geçirerek bana yalnızca 1400 tl aylık veriyor.bu suç değil mi?

    Cevapla
Yorum yapın