Sınırlı Sayıda Üretilen Kripto Paralar yazımız ile karşınızdayız. Dijital dünyanın gelişmesiyle kripto paralar yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Kripto para piyasasına da göz attığımız zaman sınırlı ve sınırsız şekilde iki kısımda bir üretim yapıldığını söylemek mümkündür. Kripto para denildiğinde ilk göze çarpanlardan bitcoin olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bitcoin sınırlı sayıda üretim yapılmasından dolayı farklı alternatiflere yönelmemize neden olmuştur. Bitcoin şimdiye denk 21 milyon üretilmiş ve piyasaya sunulmuştur. Bu da arzı sınırlı coinler listemize girmesi için yeterlidir.
Kripto paraların neden sınırlı şekilde üretimi yapıldığı da yatırımcıların merak ettiği konulardan biridir. Zorlu matematiksel işlemleri kapsayan kripto paraların üretimlerinden kaynaklı olarak sınırlı bir tasarım söz konusudur.
Örneğin Bitcoin üzerinden örnek vermemiz gerekirse; 21 milyon adet üretimi yapılırken, üretimin yeniden dolaşım sağlayabilmesi içinde uzunca bir zaman geçmesi gerekir. Bitcoin gibi kripto paraların tekrardan dolaşıma girmesi uzunca bekleneceğinden dolayı düşüşe uğratır. Fakat tabi ki sınırlı sayıda bir kripto para üretiminin yapılması dijital kıtlığın oluşmasına zemin hazırlar.
Arz-talep dengesizliğine sebep olan dijital paralar yer alır. Bunlar dijital para sektöründe popüler olsalar da yeterli sayıda üretimi bulunmaz. Sınırlı sayıda üretilen kripto paralar dendiği zaman Bitcoin ön plana çıkıyor.
Arzı Sınırlı Coinler
Son zamanların en çok dikkat edilen konularından biri de arzı sınırlı olan coinler. Peki neden? Kripto para piyasalarında arzı az olan coinler her zaman daha hızlı ve daha çok değer kazanır algısı mevcuttur. Basit bir mantıkla anlatmak gerekirse bir coin ne kadar azsa o kadar değerlidir mantığıdır. Bu çok doğru bir mantık olabilir. Çünkü bir kripto paranın arzı sınırlı olması demek kendi piyasasında enflasyon oluşmasını engellemek demektir.
Daha iyi anlamanız için Bitcoin örneğini verebiliriz. Bitcoin günümüzde geleceğin altını olarak görülüyor. Bunun sebebi ise Bitcoin kaynağının ne kadar üretileceğini biliyor olmamızdır. Peki en iyi coin hangisi ve hangi coine yatırım yapılabilir?
2022 yılında Projesi sağlam Arzı sınırlı coinler:
- FTX ( FTT) Coin
- AVAX ( Avalanche) Coin
- Binance (BNB)
- Bitcoin Cash (BCH)
- Terra Luna Coin
- Lite (LTC) Coin
- Dash Coin
- PolkaDot (DOT) Coin
- COSMOS (ATOM) Coin
- DIA Coin
- UNFI Coin
Belirli Miktarda Arza Sahip Coinler
Arzı yüksek olan kripto para sektöründe popüler coinler yer alıyor. Piyasada adını çok duymuş olduğumuz coinler listesinin daima başında yer almayı başarıyor. Fakat arz miktarı çok olduğu gibi belirli miktara sahip coinlerde olduğunu söyleyebiliriz. Belirli miktarda arza sahip coinler, çok popüler olmasalar da yatırımcılar tarafından tercih edilebiliyor.
Kripto para piyasasında her gün milyon dolarları bulan işlemler yapılıyor. Üstelik bu geniş işlem hacmi hem büyük hem de küçük çaplı yatırımcıları kazandırıyor. Fakat hız yapan yatırımcılar, büyük miktarlarını kaybettiği zamanda olabiliyor. Bu yüzden arz ve talep konusunun iyi şekilde analiz edilmesi son derece önemlidir.
Bu içeriğimize benzer olan Yeni Çıkacak Coinler yazımızı da inceleyebilirsiniz.
1) Bitcoin (BTC)
İlk olarak toplamda 21 Milyon arzı olan ve bu sayıdan fazla üretilmeyecek kripto paraların altını niteliğinde coindir. Sonu olmayan bir para değil bu nedenle artacağı öngörülmektedir. Artmasının sadece arza bağlı olmadığını da belirtmemiz gerekmektedir. Şuan için 18 milyon fazla kazımı yapılmıştır ve 3-4 sene içerisinde tümünün piyasada olacağı konuşulmaktadır.
2) Theta (THETA)
Canlı video akış platformlarının yükselişi, blok zinciri teknolojisinin gelişmesiyle neredeyse el ele gitti ve Theta’daki kripto meraklılarını Theta platformu adı verilen tek bir ekosistemde birleştirmeye çalışmasına neden oldu. Bunun yanında bunu akılda tutarak, geliştiricileri, özel Theta blok zincirinin üzerinde çalışan bir video dağıtım ağı oluşturma fikrini aldı. Özellikle dağıtım ağı, merkezi olmayan video akışı için bir yer olarak kalırken, Theta blok zinciri, platformun THETA belirtecinin kullanımı için bir ortam sağlar.
3) Loopring (LRC)
Loopring teknolojisi, tokenize edilmiş ve şu anda blok zincirinde bulunan diğer varlıkların artan kullanımına paralel olarak geliştirildi. Yaratıcıları, 2014 yılında merkezi bir borsa oluşturma fikrini terk ettikten sonra, Loopring üzerinde çalışmaya başladılar – fikir, merkezi ve merkezi olmayan gibi ticaret platformlarının karşılaştığı sayısız sorunun en azından bazılarını çözmesi beklenen platformla gelmekti. Sınırlı Sayıda Üretilen Kripto Paraların 4. coini OMG.
4) Omg Network (OMG)
Omise adlı yerleşik bir ödeme işleme şirketi tarafından oluşturulan, daha önce OmiseGo olarak bilinen OMG Network, elektronik cüzdanların varlık verme ve takas etme şeklini kolaylaştırmak için OMG kripto para birimini kullanmayı amaçlıyor. Buradaki fikir, dijital ödemelerin günümüzde çoğunlukla Venmo veya Alipay gibi tek ödeme platformlarında gerçekleşmesidir, yani para bir platformdan diğerine kolayca hareket edemez. O zaman vizyon, Omise gibi ödeme ağlarının, kullanıcılar adına varlık ticareti yapmak, işlemler için likidite sağlamak ve tüm katılımcı ağlardaki varlıklar için gerçek zamanlı bir pazar görevi gören bir blok zincirinde transferleri kolaylaştırmak için OMG Ağından yararlanabilmesidir .
5) Binance Coin (BNB)
Binance coin; Özellikle Binance şirketi tarafından geliştirilmiş olurken, sınırlı sayıda arza sahiptir. Ayrıca piyasadaki en değerli coinlerde 3. sırada yer alır. Bunun yanında Binance Coin’in piyasadaki çıkış tarihi ise ilk olarak 2017 yılında olmuştur. Binance Coin’in kripto para dünyasında sınırlı bir üretim yapılmış ve yarısının halka dağıtımı gerçekleşmiştir.
6) Iotex (Iotx)
IoTeX (IOTX), Nesnelerin İnterneti’ni (IoT) güçlendirmek için özel “blok zinciri arasında blok zinciri” ölçeklenebilir bir çözümdür. İnternet cihazlarının fizyolojik dünyasını blok blok bağlamak için tasarlanmıştır ve benzersiz Roll-DPoS konsensüs mekanizması yardımıyla hem süratli bununla birlikte ölçeklenebilir olacaktır. IoTeX ek olarak gizliliği korumak için hafifçe bir teknik getiriyor. Ancak, gizlilik madeni paralarının ve IoT çözümlerinin kapsamlı sıralaması göz önüne alındığında, kendilerini harbiden farklılaştırabilirler mi? IoTeX’in bu incelemesinde, size projeye tam bir genel bakış sunacağız. Teknolojiyi, takım üyelerini ve kullanım örneklerini inceleyeceğiz. Ayrıca, IOTX belirtecinin daha geniş çapta benimsenmesi için geliştirme yol haritasına ve olaylara da göz atacağız. Sınırlı Sayıda Üretilen Kripto Paralar bir sonraki coin ile devam ediyor.
7) Yearn Finance (YFI)
Yearn.finance, Ethereum blok zincirinde çalışan ve kullanıcıların kripto varlıklarındaki kazançlarını borç verme ve ticaret hizmetleri aracılığıyla optimize etmelerini sağlayan bir protokol grubudur. Gelişmekte olan bir dizi merkezi olmayan finans (DeFi) projesinden biri olan yearn.finance, hizmetlerini yalnızca kod kullanarak sağlar ve banka veya emanetçi gibi bir finansal aracıya olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bunu yapmak için, YFI kripto para birimi etrafında bir otomatik teşvik sistemi oluşturdu .
8) Voyager Token (VGX)
Voyager madeni parası (VGX), trend çizgilerine dayanan pozitif fiyat tahmini analizi ile ağırlıklı olarak değerlidir. Bunun yanında VGX’in fiyat tahmini , piyasaya sürülmesinden bu yana VGX’in fiyat geçmişine büyük ölçüde bağımlı olmuştur. Özellikle Jeton, verimli ticaret çözümleri sunarak kripto ticaretini kolaylaştıran Voyager projesinin kritik bir yönüdür. Ayrıca VGX’in başarısı ve fiyat takdirleri, büyük ölçüde Voyager ekosisteminin başarısına bağlıdır. Voyager, Avrupa üzerinde doğrudan kontrole ve güvenlik önlemlerinin veya pazarlama stratejisinin tüm yönleriyle uyumluluğa izin veren AMF tarafından düzenlenen bir kuruluş oluşturmak için 2020’de LGO ile birleşmeyi kapattı.
9) Basic Attention Token (BAT)
İnternet kullanıcılarının çoğu, çevrimiçi reklamlardan kaçınmak için yola çıkıyor, ancak ya onları görüntülemek için parasal bir teşvikleri olsaydı? Ayrıca Basic Attention Token (BAT), yaratıcılar ve tüketiciler için adil olan dijital reklamcılık etrafında erdemli bir döngü yaratmayı amaçlayan bir kripto para birimidir. Özellikle Ethereum (ETH) üzerinde çalışan ve Brave adlı özel bir web tarayıcısına yerel olarak entegre edilen BAT, web etkinliklerine göre reklamcılar, yayıncılar ve internet kullanıcıları arasında değiş tokuş edilebilir ve üç grup arasındaki ticareti kolaylaştırmayı amaçlar. Sınırlı Sayıda Üretilen Kripto Paralar yazımıza devam ediyoruz.
10) Maker (MKR)
Ethereum blok zincirindeki en büyük merkezi olmayan uygulamalardan (dApp’ler) kabul edilen Maker Protokolü, değişik bir geliştirici grubu tarafınca tasarlandı ve MakerDAO tarafınca yönetiliyor. Bunun yanında MakerDAO, tamamen dünyanın dört bir yanından MKR sahiplerinden oluşan merkezi olmayan özerk bir organizasyondur (DAO). Ayrıca bu MKR sahipleri, Maker Protokolünde tavsiye edilen değişimleri oylamak ve Dai’nin verimliliğini, şeffaflığını ve istikrarını sağlamak için MKR jetonlarını stake edebilirler.
11) Qtum (QTUM)
Qtum (“kuantum” olarak söyleniş edilir), tatbik geliştiricilerini cezbetmek için Bitcoin ve Ethereum tasavvur modellerinin değişik parçalarını birleştirmeyi amaçlayan bir kripto para birimi yazılımıdır. Özellikle bunun nedeni, birtakım genel benzerliklere rağmen, Bitcoin ve Ethereum’un blok zincirlerinin iyi mi çalmış olduğu ve kullanıcılar tarafınca tutulan bakiyeleri iyi mi kaydettikleri ve güncelledikleri ile alakalı ayrıntılarda farklılık göstermesidir.
12) Bitcoin Cash (BCH)
Önce Bitcoin Nakit (BKE) dünyanın en eski ve en yaygın olarak muamele bulan bir alternatif taktim etmek niyetinde bir cryptocurrency olan cryptocurrency , Bitcoin (BTC). Ayrıca 2017 senesinde yayımlanan Bitcoin Cash, projenin ana geliştirici grubu Bitcoin Core tarafınca tavsiye edilen yol haritasına katılmayan ve Bitcoin’i küresel bir seyirci kitlesine getirmek için değişik teknik kararların lüzumlu olduğuna kanan bir öbek Bitcoin kullanıcısı tarafınca oluşturuldu.
Arzı Sınırlı Altcoinler
Arzı Sınırlı Altcoinler başlarda düşük bir piyasa değerine sahip olup ilerleyen yıllarda yatırımcıları için iyi bir fırsat olup artmaktadır. Fakat yatırımcılar hangilerinin sınırlı olduğunu bilmedikleri için yanlış kararlar vermemek için ayrıntılı bir şekilde araştırırlar. Bu yüzden bizde sizler için araştırma yaptık ve büyüme potansiyeline sahip olabileceğini düşündüğümüz altcoinleri sizler için derledik:
- TamaDoge (TAMA)
- Battle Infinity (IBAT)
- Lucky Block (LBLOCK)
- Polygon (MATIC)
- Yearn Finance (YFI)
- Holo (HOT)
Maksimum Arzı Sınırlı Coinler
Maksimum Arzı Sınırlı Coinler sık sık aratılmaktadır ve yatırıcımlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Sizin için yaptığımız araştırma sonucunda maksimum arzı sınırlı coinlerden birkaçını sizinle paylaşacağız. Fakat paylaşmadan önce lütfen ayrıntılı bir araştırma yaptıktan sonra almaya karar verin. İşte o coinler şunlardır:
- Dash
- Bitcoin
- FTX
- AVAX
- Litecoin
- BTG
Sınırlı Arza Sahip Coinler
Belirli bir sayıda üretilmiş olan coinler oldukça merak edilmektedir. Çünkü yatırımcılar ona göre hareket edecek ve belki de ona göre satın alacaklardır. Fakat tam olarak hangilerinin sınırlı sayıda üretildiğini bilmedikleri için araştırma yapmaktadırlar. İşte Sınırlı Arza Sahip Coinler şunlardır:
Stacks (STX) |
Zilliqa (ZIL) |
Compound (COMP) |
Chiliz (CHZ) |
TamaDoge (TAMA) |
Belirli Miktarda Arza Sahip Olan Coinler
Aşağıdaki tabloda sınırlı sayıda arza sahip kripto paraları sizler için belirledik. İşte arzı sınırlı kripto paralar;
Coin Adı | Kısaltması | Maksimum Arzı |
Bitcoin | BTC | 21.000.000 BTC |
Theta | THETA | 1.000.000.000 THETA |
Loopring | LRC | 999.000.000.000 WIN |
Omg Network | OMG | 140.245.399 OMG |
Binance Coin | BNB | 166.801.148 BNB |
Iotex | IOTX | 511.616.946 SOL |
Yearn Finance | YFI | 36.666 YFI |
Voyager Token | VGX | 279.387.971 VGX |
Basic Attention Token | BAT | 1.500.000.000 BAT |
Maker | MKR | 1.005.577 MKR |
Qtum | QTUM | 107.822.406 QTUM |
Bitcoin Cash | BCH | 21.000.000 BCH |
Sınırlı Sayıda Üretilen Coinler
Dijital para sektöründe sınırlı sayıda üretilen coinler bulunmaktadır. Üretimi sınırlı sayıda üretilen coinlerin arz- talep dengesinin yüksek düzeyde olduğunu görmekteyiz. Özellikle piyasada belirli bir miktarda üretimi olması, arz dengesinin yukarılara çıkmasına neden olmuştur. Sınırlı arza sahip coinler şu şekilde açıklanmaktadır;
- Bitcoin: ( Toplamda 21 milyon üretimi yapılmıştır. Şimdiye kadar 17 milyona ulaşan arz yakın zamanda tükenecek olarak ön görülmektedir). Ayrıca kripto para mecrasında en popüler olan Bitcoin olurken, üretimin sınırlı olmasından dijital altın olarak ifade edilmektedir. Bitcoinin 21 milyoncusunun ise 2024 senesini bulacağı düşünülüyor. Yakın zaman içerisinde bitcoin tükenecek olurken, hala daha sektörde popülariteye sahiptir.
- Solana coin:, üretimi sınırlı şekildedir. Aynı zamanda arz oranı da sınırlı olan coinlerden biridir.
- Polkadot coin: Palkadot coinin üretimi sınırlı olsa da gereli görüldüğü taktirde artış sağlanacaktır.
- Binance Coin: 2017 yılında piyasaya çıkmış olan coinin üretimi 100.000.000 olarak belirlenmiştir.
Toplam Arzı Sınırlı Olmayan Coinler Alınır Mı?
Burada toplam arzı sınırlı olan coinler ve sınırlı olmayan coinler hakkında bilgiler vereceğiz. Piyasa oldukça bilinen arza sahip olmayan coinler de bulunuyor. Bunlardan en bilinenleri Ethereum‘dur. Fakat Ethereum’un toplam arzı sınırsız olsa da enflasyonu korumak için yıllık üretim sınırı konmuştur. Ve teknik olarak her yıl sayısı azalmaktadır. Bu da Ethereum’u oldukça değerli kılıyor.
Peki bu tarz coinler alınır mı? Özellikle bu tarz sınırsız arza sahip olan kripto paralar kendi kurallarını belirlerler. Ayrıca proje belirli zorluklarla karşılaştığında coin üretip piyasaya sürebiliyor. Bu da değerini ciddi şekilde kötü etkiliyor. Bu tarz coinlere yatırım yapmadan önce projesinin sağlamlığını ve ekibin güvenilir olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bunlardan eminseniz yatırım yapabilirsiniz.
En Bilindik Coinler
Kripto para, yatırımcıların son dönemde ilgisini çekmeyi başaran sektörlerden biridir. Yatırımcılar için büyük para ve risk barındırma özelliğine sahiptir. Ayrıca Coin piyasasında büyük paralar kazanabildiğiniz gibi elinizdekini komple kaybetme durumu olabilmektedir. Özellikle coin sektöründe yatırım yapacakların piyasayı iyi şekilde analiz etmeleri gerekir. Bunun yanında ilk olarak küçük yatırımlar yaparak işe başlamak daha mantıklı olacaktır. Bunun yanında kripto para piyasasında sık sık duyduğumuz coin isimleri bulunmaktadır. Yatırım yapabileceğiniz coinleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ethereum
- Bitcoin
- Binance Coin
- Solana Coin
- Cardano
- XRP
- Terra
- Dogecoin
- Litecoin
Ayrıca toplamda 15.500’ün üzerine çıkacak bir coin yer aldığını söyleyebiliriz. Yüksek adet sayısına ulaşan kripto paralar içerisinde istediğinize yatırım yapabilirsiniz.
Arzı Sınırlı Coinler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Son olarak Sınırlı Sayıda Üretilen Kripto Paralar yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bunun dışında arzı sınırlı coinler hakkında insanların merak ettiği soruları cevaplayacağız. Ayrıca sizin de merak ettiğiniz sorularınızı alt kısımdan sorabilirsiniz.
Ana sayfaya gitmek için bizdekalmasin.com bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Kripto para ve coinler ile alakalı diğer yazılarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Kripto Güvenliği: Kapsamlı Bir Rehber
- Kripto Para Tüccarları için En İyi Mobil Uygulamalar
- Binance’den Gate io’ya Transfer – Adım Adım Detaylı Anlatım
Son olarak bu tarz yazılarımızın devamı için Coin Geleceği kategorimize göz atabilirsiniz.
LUNA neden listeleniyor, o çöktüyse nasıl diğerine güveniriz?