Anksiyete Bozukluğu Yendim yazımız ile karşınızdayız. Anksiyete bozukluğu, yetişkinlerin veya çocukların endişeli, sanrılı, korkulu, korkulu, endişeli veya stresli olduğu zamandır. Bu hastalık, sahip olan kişilerin günlük hayatını olumsuz etkiler. Anksiyete, kişinin günlük hayatında aksamalara neden olabilir, aktivitelerini engelleyebilir, uyku ve iştah bozukluklarına neden olabilir. Başta depresyon olmak üzere çeşitli psikiyatrik durumlara da neden olabilir. Bu yüzden de birçok insan buna bir çözüm bulmak için çeşitli yollara başvurur. Bu yazımızda size bu yollardan bahsedeceğiz.
Anksiyete Nasıl Geçer?
Anksiyete Nasıl Geçer, Anksiyete bozukluğu semptomlarını azaltmak ve rahatsızlığı hafifletmek için birçok tedavi mevcuttur. Bununla birlikte, en yaygın iki tedavi psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Hangi tedavi yönteminin daha uygun olduğu deneme yanılma ile belirlenebilir.
- Psikoterapi: Danışmanlık veya konuşma terapisi olarak bilinen psikoterapi, kaygı semptomlarını azaltmak için bir terapistle çalışmayı içerir. Bu tür bir danışmanlıkta, duygularınızın davranışlarınızı nasıl etkilediğine tanık olabilirsiniz. Psikoterapi, anksiyete bozukluğunu anlamayı ve yönetmeyi öğrenmek için çok etkili bir tedavi şeklidir.
- Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Bu psikoterapi türü, olumsuz ve panik halindeki düşünce ve davranışları olumlu düşüncelere dönüştürmeniz için size rehberlik eder. Korku ve endişe yaratan durumlara yaklaşmayı ve kaygısızca yönetmeyi öğrendiğiniz etkili bir tedavi yöntemidir.
- İlaçlar: Doktorunuz anksiyete semptomlarını hafifletmek için farklı antidepresanlar, ilaçlar, yatıştırıcılar kullanabilir. İlaçların temel amacı kısa süreli rahatlamadır, uzun süreli kullanım için tasarlanmamıştır. Hangi ilacın sizin için en iyi olduğuna karar vermek ve artılarını ve eksilerini tartışmak için doktorunuzla görüşmek de iyi bir fikir olacaktır.
Ayrıca Çatlatma İğnesi İle Hamile Kalanlar yazımızı da bağlantıya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.
Anksiyeteyi Yenenler
Anksiyeteyi Yenenler, gelecek için planlar yaparak hayatlarını düzenlerler. Gelecek kaygısı insan zihninin kendini koruma şeklidir. Ancak bu durumu şiddetlendirmek stresi ve kaygıyı artırarak kendinizi sürekli tehdit altında hissetmenize neden olur. Kendinizi daha kötü hissediyorsanız, profesyonel yardım almanız önemlidir. Ancak artık günlük yaşamınızda da yapabileceğiniz bazı şeyler var.
- Düşüncelerinizle Baş Etmeye Çalışın: Endişe kendi kendine beslenir. Olumsuz düşüncelerin büyümesine izin verirseniz, deliriyormuş gibi hissedebilirsiniz. Endişe, tepeden aşağı yuvarlanan bir kartopu gibi birikebilir ve onu durdurma gücüne sahip tek kişi sizsiniz. İlk olarak, olumsuz düşünceleri durdurmayı öğrenmelisiniz. Bu, düşünceleri ortaya çıktıkça tanımak anlamına gelir.
- Nefes Egzersizi Ve Meditasyon: Meditasyon ve nefes egzersizleri, kaygıyla mücadele etmenin en yaygın ipuçlarından ve etkili yollarından biridir. Bunun yanında düzenli anksiyete ataklarınız varsa, bir meditasyon dersi almayı düşünün. Bu alışkanlığı benimsemek, stresi azaltmanıza ve yaşam kalitenizi büyük ölçüde artırmanıza yardımcı olacaktır.
- Kafeini Bırakın: Kafeinin panik bozukluğu olan kişilerde kaygı düzeylerini artırdığı ve panik atakları tetiklediği gösterilmiştir. Kafein sinirlilik, düzensiz kalp atışı ve strese neden olabilen bir uyarıcıdır. Ayrıca sizi uyanık tutar ve daha endişeli olmanızı sağlar. Bir sonraki kafeinli içeceğinize ulaşmadan önce dikkatlice düşünün.
Anksiyete Anında Ne Yapılmalı?
Öncelikle anksiyete bozukluğu, sürekli ve şiddetli kaygıya neden olan yaygın anksiyete bozukluğundan, korku, hızlı kalp atışı, terleme ve titreme gibi sonuçlara neden olan ani panik ataklara kadar birçok şekilde kendini gösterebilir. Bunun yanında anksiyete bozukluğu olan bir kişi için atakların başladığı ve hiç bitmeyecekmiş gibi göründüğü anların üstesinden gelebilmek son derece önemlidir. Anksiyete Anında Ne Yapılmalı? sorusunun cevabını birkaç maddeyle sizler için özetledik.
- 3-3-3 Kuralını Uygulayın
Endişelendiğimizde veya korktuğumuzda bilinçsizce öne doğru eğiliriz ve kalbimizin ve ciğerimizin bulunduğu üst bedenimizi korumaya çalışırız. Bu doğal tepkiye acil bir çözüm olarak omuzlarınızı geri çekin ve dik durun.
- Derin Nefes Alıp Verin
Derin nefes almak sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Farklı egzersizlerde yaptığınız gibi belirli bir miktarda nefes almaya konsantre olma konusunda endişelenmenize gerek yok, sadece nefesleri derin ve sabit tutun. Bu şekilde sakinleşebilirsiniz ve yeniden odaklanabilirsiniz.
- Kendinizi Meşgul Edin
Ayağa kalkın, yürüyüşe çıkın veya şimdilik dikkatinizi dağıtan fiziksel bir şey yapın. Zihninizi öğrenmek istediğiniz düşünce kalıplarından arındırmak, kontrolü yeniden kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Buradan ise bizdekalmasin.com ana sayfasına gidebilirsiniz.
Sağlık kategorisindeki diğer yazılarımızı okumak istiyorsanız eğer aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Femara Kullananlar Yorumları – Dikkat!
- Keppra Yan Etkileri Kullananlar Yorumları – Epilepsi Hastaları!
- Laroxyl 10 MG Kullananların Yorumları – Uyku Yapar Mı?
Son olarak Anksiyete Bozukluğu Yendim yazımızın sonuna geldik, okuduğunuz için teşekkür ederiz.