Siber Güvenlikte En Çok Kullanılan Diller yazımızla karşınızdayız. Günümüz teknolojisinde her şey dijital ortama aktarılmış durumda. Belki de en değerli şeyimiz olan bilgilerimiz de dijital ortamda saklanıyor. Peki bilgilerimiz yeteri kadar güvende mi? İşte tam bu noktada siber güvenlikte kullanılan diller devreye giriyor. Siber güvenlik nedir ? Siber güvenlik uzmanı nedir? Bununla birlikte siber güvenlik için hangi programlama dilleri öğrenmeliyim gibi soruların yanıtlarını bu yazımızda birlikte bulacağız. Bilişim sektöründe gittikçe popülerliğini arttıran siber güvenlik bölümüne siz de bir yerden başlamak istiyor olabilirsiniz. Böylece siber güvenlik için nereden başlamalı diyorsanız ilk olarak siber güvenliğe uygun diller seçip onları öğrenmeye başlamak için güzel bir adım olacaktır. Peki nedir bu Siber Güvenlikte En Çok Kullanılan Diller 2024? yazısını sizler için derledik.
Siber Güvenlik Nedir?
Siber güvenlik: bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma hatta elektronik ortamda bilgilerin korunması şeklinde tanımlayabiliriz. Ayrıca siber güvenlik bir çok kategoriye ayrılabilir ancak bunlardan bazılar ise şunlardır;
- Ağ güvenliği
- Uygulama güvenliği
- Bilgi güvenliği
- Operasyonel güvenlik
- Olağanüstü durum kurtarma ve iş sürekliliği
- Son kullanıcı eğitimi
Kodlama dilleri ile alakalı olarak Dünyada En Çok Kullanılan Yazılım Dilleri yazımıza da göz atabilirsiniz.
Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?
Siber güvenlik uzmanı çalıştığı kurumun veya kişinin elektronik bilgi sistemini siber güvenlik dillerini kullanarak güncel tutup korumayı sağlayan kişidir diyebiliriz. Özel sektörde veya devlet kurumlarında çalışabilir. Ayrıca gelişen teknolojiyle birlikte gittikçe nitelikli eleman açığı oluşmaya devam ediyor. Bununla birlikte siber güvenlik son dönemlerde üniversitelerde de oldukça revaçta olan bir bölümdür. Siber güvenlik yazılım dillerinin çeşitleri mevcuttur. Her dil farklı bir alana hitap edebiliyor. Yani içeriği zengin bir meslek diyebiliriz. Sıkça sorulan Siber güvenlik uzmanı hangi dilleri bilmeli veya siber güvenlik programlama dilleri nelerdir gibi soruların cevabı için yazımızın devamına bakabilirsiniz.
Siber Güvenlik İçin Hangi Programlama Dilleri?
Öncelikle Siber güvenlik için hangi dil veya siber güvenlik için hangi programlama dilleri öğrenmeliyim diyorsanız işte cevabı:
1. Python
Siber güvenlik için python öğrenmek oldukça mantıklı olacaktır. Çünkü son dönemlerde oldukça popüler olan kullanım kolaylığı ve geniş kütüphanelerine sahip olması sebebiyle Python programlama dili siber güvenlik alanında kullanım için güzel bir alternatif oluşturmaktadır. Python ile siber güvenlikte başlıca bunlar yapılabiliyor;
- Web Sunucusu Fingerprint
- Port Taraması
- Saldırı Tespit ve Önleme Sistemleri Oluşturma
- Kablosuz Ağ Taraması
- Veri Çekme
- Coğrafi Konum Çıkarma
- Sızma Testi
2. C#
1950 yılında Microsoft tarafından geliştirilen bu dil orta seviyeli bir yazılım dili olarak belirlenmiş ve piyasaya nesne tabanlı bir programlama dili olarak sunulmuştur. Bununla birlikte siber güvenlik alanında da oldukça kullanılan bir dil olan C# ile geliştiricilere C # uygulamalarında yaygın güvenlik sorunlarını nasıl önleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz. C # dilinin güvenli kod tuzaklarını keşfederek temel programlama sorunlarının ötesine geçip kendinize katkı sağlayabilirsiniz.
3. PHP
Siber güvenlik yazılım dilleri yazımıza PHP ile devam ediyoruz. PHP, kısaca açılımı Hypertext Preprocessor olan, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir diyebiliriz. Bir çok blog sayfası php ile kodlanmıştır diyebiliriz. Bu kadar popüler olan dili öğrenmek sizin web siteleri anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca siber güvenlik için de pek çok web sitesine sızma yapmak için bilmenizde fayda var. Sızma dışında veri tabanındaki bilgileri korumak için de oldukça kullanılıyor.
4. JavaScript
JavaScript, genel olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir programlama dilidir diyebiliriz. Ayrıca JavaScript en çok kullanılan programlama dillerinden bir tanesidir. Kabaca bir istatistik vermek gerekirse günümüzde, internet sitelerinin %80’ından fazlası Javascript kullanmaktadır. Durum böyle olunca siber güvenlik alanında işe yaramaması içten bile değil. Ayrıca script tagları kullanılarak açık bulunabiliyor ya da sızma yapılabiliyor. Bilmenizde fayda var.
5. Java
En yaygın kullanım alanı mobil olan Java günümüzde veri tabanları, Android uygulamaları, bilgisayar uygulamaları ve daha fazlası için kullanılır. Java yüksek kullanım alanlarına sahip olduğu için popülaritesini yüksek seviyelerde tutmuş bir programlama dilidir. Yüksek kalitede kod derleme ve durağanlık sunar. Her ne kadar Java, bir programlama dili olması sebebiyle kaynak koduna, bayt koduna rahatlıkla çevrilebilir olsa da, son yıllarda ileri seviye gizleme araçlarının kullanılması sebebiyle statik kod analizi, güvenlik araştırmacıları için çetrefilli bir hal aldı. Bu da Java programlama dilini siber güvenlikte popüler yapan unsurlardan yalnızca bir tanesi.
Siber Güvenlik Uzmanı Olma Yolunda Öneriler
Siber güvenlik gerçekten çok dallı bir alan, hedeflerini daha net seçip o alanda kendini geliştirmen lazım. Programlama dillerinden önce temel network , linux ve algoritma bilgini iyi seviyelere getirmelisin. En önemlisi Linux ve Windows’u çok iyi seviyelerde bilmemiz gerek. Bununla birlikte internet protokolleri, mikro servis yapıları, kriptoloji, steganography, bilgisayar ağları, tersine mühendislik gibi birçok konuyu da iyi bir şekilde bilmen gerekiyor. Bu sebeple siber güvenlik uzmanı olmak için sabırlı olmalı, istikrarlı bir biçimde zamanının çoğunu bu işe vermelisin. Son olarak sürekli öğrenmelisin ve sürekli pratik yapmalısın.
Yazılım kategorimizde diğer yazılarımızı okumak istiyorsanız eğer aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Etkileyici Tasarımlara Sahip Kadın Kazak Modelleri
- Maneviyat ve Dinlenmeyi Bir Araya Getiren Bir Deneyim
- BTS Konser Bilet Fiyatları 2025 – BTS Konser Bileti Kaç TL? – Ucuz
Buradan ise bizdekalmasin.com ana sayfasına gidebilirsiniz.
Son olarak Siber Güvenlikte En Çok Kullanılan Diller 2024 yazımızın sonuna geldik. Yazımızı okuduğunuz için teşekkürler.